CA

Har ni koll på  CA eller Culture Appropriation som hela termen heter? Tycker att ämnet förtjänar större uppmärksamhet än vad det har. Hade varit så intressant att höra mer om, iallafall enligt mig. Hade faktiskt ingen aning om vad det var förrän ett par månader sen då det blev ett hett samtalsämne i en Facebook grupp jag är med i. Dessutom tog Alva och Olivia upp det i podden för ett tag sedan. För er som inte vet vad det innebär är det utnyttjandet utav andras kulturers kulturella uttryck dvs tex bindis, dreads, flätor etc. 

Mycket utav den svarta kulturen har idag blivit fashion statements och ses som exotiskt, inspirerande och vågat på någon som är vit medan det fortfarande inte är helt accepterat när det kommer till icke-vita trots att det är taget från en annan kultur.  Om vi tar bindis som ett exempel, det är har ju varit väldigt inne inom modevärlden och ses som en detalj. Men när en indisk kvinna använder det ifrågasätts det då '' man bor i Sverige nu och bör anpassa sig''. Förstår ni skillnaden? De vita tar någon annans kultur och använder det som mode och det är accepterat medan andra måste kämpa för att få bära dessa kulturella plagg trots att det tillhör dess kultur. Mycket beror på rasism, vilket fortfarande är ett stort problem.

Jag tycker att det är intressant, vi bor i ett mångkulturellt samhälle och därför inspireras man av varandra. Men så länge det inte är accepterat att någonting kulturellt används utav dess egna kultur anser jag inte att det bör användas utav någon annan kultur heller. 

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229